11 januari 2024

Aktuella nyheter, evenemang & utbildningstillfällen för er medlemmar!

Av Sociala Missionen
Fyrverkerier, nyår 2024 Stockholm.

Kära medlemsförsamlingar! Vi på Sociala Missionen hoppas att ni alla har haft en riktigt fin jul och god start på det nya året. Tillsammans kliver vi in i 2024 med fortsatt stora utmaningar, både i vår omvärld och för många av de medmänniskor vi möter på olika sätt i våra arbeten.

Vårt gemensamma mål, att i tro och handling, finnas där för den som behöver vår hjälp vilar på en grund av samlad kompetens och erfarenhet. Det är med stolthet vi ser och får vara en del av er medlemmars många olika diakonala insatser.

Som den fristående resurs Sociala Missionen är för er församlingar vill vi bidra på bästa tänkbara sätt utifrån de behov ni har i er verksamhet. Till det nya året har vi flera satsningar som vi hoppas att ni, och människor i behov av stöd, kan ha nytta av. Vi ser mycket fram emot att låta våra olika samarbeten växa tillsammans med er under 2024.

 

Projekt Familjestöd: ett starkare samarbete – för en särskilt utsatt grupp

Bild på ett barn, liten flicka, bakifrån som målar med färg på ett fönster. Hon har målat en regnbåge och två hjärtan. Symbolisk bild för projekt Familjestöd – ett ny satsning för att kunna nå fler barnfamiljer i utsatthet med gratis juridisk hjälp för att kunna bryta utsattheten.

Flera av er församlingar har i samtal med oss uttryckt svårigheterna att ge råd i de ofta mycket komplexa situationer som människor i stor utsatthet lever i.

En särskilt utsatt grupp, som både ni möter i era församlingar och vi i vår rådgivning, är barnfamiljer som levt i Sverige under en kortare tid. Ofta finns det flera bakomliggande orsaker som gör situationen än mer utsatt och svår. Vi ser hos den här gruppen särskild problematik kopplade till både bostad, ekonomi, uppehållstillstånd och rätt att leva med sin familj i Sverige.

Initiativet till projektet familjestöd grundar sig i behovet av den juridiska och socialrättsliga kompetens som den här målgruppen ofta är i behov av, kombinerat med er församlingars närhet till och möten med just de familjerna. I oktober 2023 anställdes Lotta Rapacioli, jurist med lång erfarenhet av att arbeta med barn och familjer i utsatthet, till Sociala Missionen för att kunna ta rådgivningen till er – och till familjerna i behov av hjälp.

👉  Läs mer om projektet & hur er församling kan dra nytta av det här!

 

SEMINARIEDAG: Föreläsningar & politikersamtal med fokus på bostad, ekonomi och hälsa för äldre

Drönarbild över Stockholm stad nattid. Över bilden står text: Rubrik: "LIVSMOD I EN FÖRÄNDERLIG VÄRLD", underrubrik: "TEMAN: Boende, ekonomi & hälsa för äldre".

Till alla hjärtans dag arrangerar Sociala Missionen en stor konferensdag – fullspäckad av spännande och kunniga föreläsare.

Genom vårt arbete med livsberättargrupper för äldre i region Stockholm, har det under de senaste åren utkristalliserats viktiga frågor. Många äldre uttrycker en växande oro kring boende, hälsa och ekonomi. Därför bjuder vi in till den här kostnadsfria dagen, med föreläsare som har bred kunskap inom dessa områden.

Journalisten och programledaren Ann-Britt Ryd Pettersson modererar under dagen, och vi får bland annat höra kultur- och äldreborgarråd Torun Boucher i panelsamtal med oppositionsborgarråd Jan Jönsson och mycket mer!

👉 Läs mer här och anmäl dig senast den 31 januari!

 

Ta chansen att vara med – utveckla det diakonala arbetet hos er genom vår kostnadsfria gruppledarutbildning i Livsnära Samtal!

Bild på en man som sitter emot en kvinna och samtalar under en av Sociala Missionens utbildningar i Livsnära samtal för att bli ledare för en samtalsgrupp för äldre. I bakgrunden syns andra deltagare på kursen som intervjuar varandra som ett delmoment i utbildningen.

Vi fortsätter att kontinuerligt utbilda ledare i Livsnära samtal och projektet med att motverka ofrivillig ensamhet sprider sig!

Idag har vi runt 100 utbildade gruppledare, och fler och fler samtalsgrupper startar upp i region Stockholm och på Gotland. Vi rekommenderar varmt att gå utbildningen i metoden, och hoppas att fler församlingar tar möjligheten att prova den här typen av verksamhet. Vi ser att den gör en betydande skillnad i många människors liv!

Datum: 23 februari
Tid: 09.30 – 16.00
Plats: Immanuelskyrkan, Kungsstensgatan 17

👉 Se mer här!

 

Läs också:

Lilian: “Gå utbildningen!” – Livsnära samtal ger värdefulla insikter och gemenskap!

 

Samtalsgrupp startar upp för män 62+ i Immanuelskyrkan

Bilden visar flera äldre fotografier på en man i olika sammanhang med sin familj och är en symbolisk bild för den samtalsgrupp som riktar sig till äldre män, där man träffas i en grupp för att utifrån olika teman minnas tillbaka på sitt livl

Många gånger har män svårare att hitta sammanhang efter pensionen, vilket kan leda till ensamhet och en upplevelse av utanförskap. 

Nu startar en livsnära samtalsgrupp för män i Immanuelskyrkan! Det finns några platser kvar, så varmt välkommen att vara med, tipsa en bekant eller någon du känner.

Start: 29 januari 2024, 10 tillfällen
Tid: 13.30 – 15.00

👉 Se mer information om samtalsgruppen för äldre män här!

 

Fler samtalsgrupper & meningsfulla sammanhang för äldre

Ofrivillig ensamhet är ett växande samhällsproblem som leder till omfattande ohälsa. Många pensionärer lider idag av oro och ängslan.

I arbetet med Livsnära samtalsgrupper, ett samarbete med flera av er medlemsförsamlingar och studieförbundet Bilda, skapas kontinuerligt nya sammanhang och mötesplatser som bidrar till att bryta ensamheten. Samtalsgrupperna bidrar till stärkt hälsa, nya vänskaper och gemenskap. Hör av dig om du går i funderingar på att tipsa en medmänniska om att delta i en samtalsgrupp, eller om du kanske är sugen på att delta i en själv!

👉 Se mer här!

 

Andra tips & Save the date!

Bild från kyrkornas migrationsdagar 2023 med bild på medverkande under en föreläsning. Över bilden står texten "Save the date. Kyrkornas migrationsdagar, 15 – 16 maj 2024, Stockholm".
TIPS: Kyrkornas migrationsdagar 2024

Vi vill tipsa er medlemmar om att spara ner datumen 15 – 16 maj för kyrkornas migrationsdagar i Stockholm 2024. Planeringen av fullständigt program har just satt i gång, men vi passar på att hojta om datumen redan nu så att ni har möjlighet att teckna ner dem i kalendern. Vi uppdaterar med mer information på vår hemsida när programmet är klart.

 

Sociala Missionens årsmöte 2024

Boka in torsdagen 18 april för Sociala Missionens årsmöte. Kallelse med mer information kommer och uppdateras på hemsidan här under aktuell info för er medlemmar.

 

LIVSMOD: Födelse och död – vår gemensamma lott

Den 21 Mars, 13.00 – 16.00, är du välkommen till ett seminarium i Immanuelskyrkan om händelser vi alla delar. Mer information och anmälan uppdateras på vår hemsida inom kort.

 

Diakonidag – välkommen till en utbildningsdag för dig som vill lära dig mer om hur samhällets skyddsnät fungerar!

På efterfrågan av diakonerna i regionen kommer Sociala Missionen att bjuda in till en utbildningsdag den 12 mars. Dagen kommer vara gratis och för alla som är intresserade av att lära sig mer om hur samhällets skyddsnät fungerar. Mer information kommer inom kort.

 

Er juridiska resurs: Vår öppna mottagning för juridisk och socialrättslig hjälp

Bild på Sociala Missionens jurist och rådgivare Elias Nygren under ett stödsamtal med en kvinna som sökt hjälp hos Sociala Missionen.

Vårt samarbete har rötter som sträcker sig över 100 år tillbaka i tiden. Med lyhördhet för vår samtid, kan det samarbetet vara en avgörande grund för våra olika hjälpverksamheter att växa i. Allra mest avgörande kan det vara för de människor som faller igenom samhällets skyddsnät till följd av nya samhällsförändringar och orättvisor.

Till Sociala Missionens öppna mottagning vänder sig dagligen människor i utsatthet för att få gratis professionell juridisk och socialrättslig hjälp. Våra jurister och socionomer sitter på en bred språkkompetens och är experter på barns och familjers rättigheter, asyl- och migrationsrätt, socialrättsliga och äldrefrågor kopplat till bostad, ekonomi, våld i nära relation, vård och hälsa.

Det är med en stark övertygelse om hur vårt gemensamma rättighetsarbete bidrar och gör skillnad i människors liv, som vi uppmuntrar er att alltid känna er välkomna att dra nytta av vår juridiska och psykosociala spetskompetens när ni möter människor i era församlingar!

Vi kommer gärna till fler av er för att mötas på plats, eller svarar på frågor via mail eller telefon när ni kommer i kontakt med juridiska eller sociala frågor ni kanske är osäkra på. Vi finns här för att hjälpa er i det diakonala arbetet med det vi kan bäst. Ni kan såklart också höra av er om ni undrar mer om på vilket sätt vi kan hjälpa till!

Kontakt