Projekten finansieras delvis av Länsstyrelsen i Stockholms län och Stockholms stad men även via ansökta medel hos olika stiftelser och fonder.
Läs mer om våra olika projekt & mötesplatser här!
I projektet föräldrastöd vill vi arbeta tillsammans med familjer på olika sätt för att stärka föräldrar i sitt föräldraskap, stärka föräldra-barnrelationen och stötta familjer i utsatthet till en förändrad livssituation.
En barnrättsjurist från Sociala Missionen arbetar i projektet och samverkar lokalt med församlingar som möter målgruppen. Under våren 2024 har vi särskilt fokus på Rissne i samverkan med Rissnekyrkan.
Arbetar du eller är volontär i en organisation eller församling som möter barnfamiljer i behov av stöd? Hör av dig till oss!
Nu finns stora möjligheter för både oss, våra medlemmar och deras ungdomsföreningar att boka lägerverksamhet genom Sociala Missionen på Björkögården till en mycket låg kostnad! Samarbetet startade 2022 och kommer förhoppningsvis att kunna fortsätta under flera år.
Målgrupper för erbjudandet är de som i sin nuvarande livssituation inte har möjlighet att komma ut i Skärgården på lägerdagar, exempelvis ensamkommande ungdomar, ensamstående föräldrar eller människor med flyktingbakgrund.
Varmt välkommen att ta kontakt med oss för att kunna boka & arrangera er verksamhet till ett lågt pris på den populära och vackra kursgården i Skärgården!
Har du en önskan om ett speciellt läger du skulle vilja vara med på är du också varmt välkommen att höra av dig till oss med din idé!
Vårt projekt Att höra till är ett samarbete med församlingar i Equmeniakyrkan med stöd ifrån Stockholms stad.
Syftet med projektet är att genom samordning mellan offentliga och ideella aktörer möjliggöra ökad hälsa, stärkt delaktighet och snabbare vägar till råd och stöd för äldre i utsatta livssituationer.
Vi arrangerar bland annat kostnadsfria seminarier riktade för äldre med fokus på hälsa och livsmod, anordnar nätverksträffar för olika aktörer som möter målgruppen i sina verksamheter och driver projektet Livsnära samtal med gruppledarutbildningar och samtalsgrupper för årsrika.
Livsnära samtal är ett beforskat och välbeprövat sätt att leda samtalsgrupper för äldre, där de som deltar i samtalsgrupperna ges möjlighet att utforska och dela sina liv och erfarenheter tillsammans med andra. Vi erbjuder kostnadsfria utbildningar i att leda den här typen av samtal och hjälp i det praktiska arbetet för den som sen väljer att starta en samtalsgrupp.
Nyfiken?
Känn dig varmt välkommen att höra av dig, eller att läsa mer om utbildningen här.
Sociala Missionen har i samarbete med studieförbundet Bilda startat upp Livsnära samtal – samtalsgrupper för äldre. Utbildade ledare leder samtalen i grupper som träffas på skilda platser, främst inom Stockholmsregionen men också i andra delar av Sverige.
”Livsnära samtal” betyder att vi i en grupp samtalar om våra minnen. Utifrån olika teman möts sex-åtta deltagare i åldern 62 år och äldre, vid tio tillfällen, för att dela livet.
Samtalsmetoden är inspirerat av en strukturerad metod för gruppsamtal med äldre som ursprungligen är utarbetad vid Karolinska institutet, Stressrehab. Samtalen utgår ifrån fastställda teman, från barndom till pensionsåldern, och därefter teman som gruppdeltagarna kommer överens om. Alla grupper går igenom en överenskommelse som bl.a. innebär att det som sägs i rummet inte får föras vidare till andra.
Syftet med grupperna
• Ge möjlighet till social gemenskap – lindra ensamhet
• Ge möjlighet att blicka tillbaka på livet (reminiscens) och utbyta erfarenheter med övriga deltagare
• Ge möjlighet att, med utgångspunkt från den nuvarande situationen, reflektera över hur man kan hitta vägar för att leva ett så bra liv som möjligt
• Ge och ta emot stöd till och från övriga deltagare
• Ge möjlighet att fortsätta träffas utanför gruppen för de som vill – skapa sociala nätverk
Hör om Birgittas upplevelse av att vara med i en samtalsgrupp i filmen nedan, och läs mer om hur samtalsgrupperna går till här.
Skulle du eller känner du kanske någon som skulle vilja delta i en samtalsgrupp? Varmt välkommen att höra av dig till oss!
TIA drivs av Sociala Missionen och två församlingar inom Equmeniakyrkan:
Projekten har beviljats medel för att arbeta med asylsökande under 2017-2024 och finansieras av Länsstyrelsen i Stockholm.
Du kanske är volontär, anställd i någon av Equmeniakyrkans församlingar eller allmänt intresserad av frågorna. Känn dig välkommen oavsett.
Diakonalt forum har olika teman. Under 2022 var fokus på flyktingmottagandet från Ukraina. Tidöavtalets förslag och dess konsekvenser för migration och integration och fattigdom var teman under 2023. Till det diakonala forumet bjuder vi in gäster, gärna från lokala medlemsförsamlingar, som berättar om lokala, diakonala satsningar. Här får du gärna bidra med tips på innehåll i vårt diakonala forum.
Datum för träffarna uppdateras under aktuellt här på hemsidan där du också anmäler att du vill delta och på så sätt får tillgång till mötesplatsen med aktuell länk. Du kan också prenumerera på vårt nyhetsbrev för att kunna få bättre koll och påminnelser om vad som är på gång och när.
Vi ses digitalt och bygger nätverket Diakonalt forum tillsammans!
Målet med projektet är att främja asylsökandes och massflyktingars etablering i Sverige genom att underlätta tillgången till meningsfulla verksamheter och sysselsättning under asyltiden. Dessutom syftar projektet till att stödja organisationer som har svårt att nå målgruppen i Stockholms län genom en gemensam informationsplattform, så att målgruppen och organisationerna lättare kan hitta varandra.
TIA-koordinatorprojektet, som har sin bas på Sociala Missionen, är finansierat av Länsstyrelsen Stockholm i samarbete med Migrationsverket.
Bidra till projektet!
Känner du någon som söker asyl eller möter du kanske målgruppen i ditt arbete? Tipsa dem gärna om att gå med i Telegram-kanalen TIA Stockholm för att få tillgång till aktuella resurser och aktiviteter!
Se aktuella kurser och aktiviteter för asylsökande och vissa massflyktingar här!
Har du frågor, eller är du kanske intresserad av ett samarbete?
Välkommen att kontakta projektledare Faezeh på: [email protected] eller via telefon 073-0526008 om du har frågor eller är intresserad av ett potentiellt samarbete!
Vi samarbetar med flera organisationer och våra medlemmar som på olika sätt hjälper människor i utsatthet.
I arbetet för människor som av olika skäl fallit igenom samhällets skyddsnät, synliggörs ofta behoven av socialrättslig och juridisk kunskap. Många vänder sig till oss för att i sitt hjälparbete kunna dra nytta av vår erfarenhet och juridiska och psykosociala spetskompetens.
Om ni i er verksamhet möter människor som där de står i livet är i behov av den kunskapen – tveka inte att ta kontakt med oss!
Vi kanske kan komma till er verksamhet för att utbilda om lagar & rättigheter, informera om aktuella samhällsinsatser eller lära oss mer om hur vi kan se till att människor vi möter kan få del av just er organisations hjälp och kunskap!
Hör av dig, så möts vi!
TA KONTAKT!Digital mötesplats...
AsylrättscentrumDiakonalt forumDiakoni & socialt arbeteEkonomiskt biståndEqumeniakyrkanMassflyktsdirektivetSkälig levnadsstandardSociala MissionenSocialtjänstlagenUkrainaUtbildningOrganisationer med gratis kurser & aktiviteter i Stockholms län – TIA Stockholm...
Arbeta i SverigeAsylGratis kurser & aktiviteterJobbcoachingJuridisk & socialrättslig hjälpKreativ språkundervisningLänsstyrelsenLära sig cyklaLära sig svenskaMassflyktingMigrationsverketMötesplatserMusik & dansNatur & kulturNätverkPsykisk & fysisk hälsaSamhällsinformation SverigeSimskolaSpråkcaféTIA StockholmTidiga insatser för asylsökandeVolontärarbeteWorkshopsStockholms stads kostnadsfria hälsodag för seniorer...
Aktiviteter och mötesplatser för seniorerÄldre & hälsaÄldre- och kulturborgarrådAnhörigkonsulentFysisk hälsaHälsodagen 2024PenionärsrådSociala MissionenStockholms stadStockholms stads öppna träffpunkterSyn- och hörselinstruktörÅterkommande utbildning...
Äldre & hälsaÄldreomsorgExistentiell hälsaLivsnära samtalOfrivillig ensamhetSamtalsgrupper för äldreSociala MissionenStudieförbundet BildaUtbildningDitt bidrag är oerhört värdefullt för vårt fortsatta arbete för människor i utsatthet.
Du hittar oss på Högbergsgatan 31 A, bakom Andreaskyrkan. Närmsta station Slussen.
Följ oss på sociala medier:
Vi ser fram emot att möta dig. Välkommen!
BOKA MÖTE SKICKA EN FRÅGA