14 november 2023

Lilian: “Gå utbildningen!” – Livsnära samtal ger värdefulla insikter och gemenskap!

Av Sociala Missionen
Lilian Edman, utbildad gruppledare i Livsnära samtal, under en återträff med tidigare deltagare ur en samtalsgrupp.

För ett par år sen valde Lilian Edman att gå Sociala Missionens utbildning i Livsnära samtal. Idag är hon en av de som blivit en erfaren ledare i metoden. Genom sitt engagemang med livsberättargrupperna har hon lyckats skapa nya betydelsefulla mötesplatser och sammanhang för äldre, 62 år och uppåt, på Gotland. Lilians arbete med samtalsgrupperna har dessutom blivit en källa till nya vänskaper, och inte minst till nya minnen. Starka upplevelser som uppstår genom att låta andra få dela just – sina minnen.

Det är en varm hand som sträcks fram med en nyfiken blick när jag träffar Lilian för första gången i Vårdklockans kyrka i Visby. I den här kyrkan, uppmurad av gotländsk kalksten på en klippa med vidunderligt vacker utsikt över den medeltida staden och havet, har hon spenderat stora delar av sitt yrkesliv som diakon.

– Att starta upp samtalsgrupper här började med att jag fick en inbjudan av Sociala Missionen om att gå gruppledarutbildningen i Livsnära samtal. Jag tror att det var själva konceptet, och att man skulle få en ordentlig kurs i metoden, som lockade.

 

Ett samarbete som leder till fler öppna mötesplatser…

Lilian har kokat kaffe och visat mig runt. Verksamheten som pågår här är spännande. Den innehåller allt från meditation, allsång och konserter till gudstjänster och välfyllda seminarier. Efter att Lilian gått heldagsutbildningen i Stockholm tog det heller inte lång tid innan Vårdklockans kyrka kunde erbjuda ytterligare en form av aktivitet och sammanhang. Innanför kyrksalens väggar samlades plötsligt, för kyrkan, både väl bekanta och helt nya människor varannan vecka för att dela sina livshistorier med varandra.

Samtalsgrupperna är inte religiöst bundna på något sätt, även om det är i just olika kyrkors lokaler många av samtalen äger rum. Gruppledarutbildningen, samtalsgrupperna och själva samtalsmetoden i sig själv, är tillgänglig för vem som helst oavsett religiös eller icke-religiös tillhörighet. Den gemensamma nämnaren brukar snarare vara en öppenhet och intresset för andra människor, och livet.

Sociala Missionen som fristående ideell organisation fungerar bland annat som en resurs för våra medlemmar, ett 40-tal församlingar inom Equmeniakyrkan. Vi driver många viktiga samarbeten ihop, vilka alla är kopplade till att hjälpa människor i utsatthet på olika sätt, och att främja hälsa. Projektet med just Livsnära samtalsgrupper, som drivs både ihop med Studieförbundet Bilda och våra medlemmar, är därför ett bra exempel på den här typen av samarbete.

… som gör stor skillnad i enskilda människors liv!

Församlingarna kan bland annat bidra med lokal att vara i, Bilda kan erbjuda den som vill starta upp en samtalsgrupp hjälp i arbetet med att ta fram material och sprida information, och Sociala Missionen som projektägare kan arbeta för att finnas där som stöd längs vägen och att projektet både utvecklas och når fler.

– Det började alltså med att jag gick utbildningen som Sociala Missionen anordnade, som var en heldag i Stockholm, för att lära mig hur man leder en sådan här form av samtalsgrupp. Efter utbildningen tog jag sen kontakt med Studieförbundet Bilda, lokalt här på Gotland. De hjälpte mig att göra reklam för samtalsgruppen. Till slut hade jag åtta personer som var intresserade av att vara med. Så det var med den gruppen som jag startade, här i Vårdklockans kyrka.

Det är alltså ett träffsäkert kompletterande samarbete organisationerna emellan, för att lyckas tillföra fler platser i samhället som kan förebygga ofrivillig ensamhet och främja existentiell hälsa. För det är precis vad vi kan se att arbetet med Livsnära Samtal gör.

En porträttbild av Katarina hemma hos sig, som tittar in i kameran. Över bilden står text med citatet: "'Det är en fantastisk möjlighet. Att träffa nya människor. Att få höra livsberättelser. Och också att få backa tillbaka och se på sitt eget liv. För jag tror att desto äldre man blir, desto viktigare blir också det liv man har levt. Att man får möjlighet att stanna upp och reflektera – hur var det, hur har jag levt mitt liv? Samtalsgruppen har hjälpt till i att känna tacksamhet över det liv jag har levt, och att se ljust på det som också ligger framför mig.' Katarina, deltagare i Lilians andra samtalsgrupp"

 

Tycker du att utbildningen gav dig tillräckligt mycket av det du behövde för att sätta i gång?

– Utbildningen var bra. Den gav mig de grundläggande verktyg för metoden som jag tycker var nödvändiga för att känna att man ska våga ta klivet att starta en sådan här samtalsgrupp. Men jag kände också att jag var tvungen att testa att köra en omgång, för att veta om det verkligen fungerade i verkligheten. Det kan man ju aldrig veta.

Och det hjälpte såklart även med friheten som finns i det här konceptet, att man kan forma den lite utifrån vad som passar en själv och till sin variant. Det gjorde jag direkt. Bland annat genom att bara bjuda in kvinnor. Jag valde också att kalla samtalsgruppen för ”Berätta ditt liv”.

Lilian ler när hon fortsätter:

– När jag väl startade den första gruppen var det såklart väldigt pirrigt, men också väldigt roligt. Jag fick otroligt mycket feedback och uppskattning av deltagarna. Det var alltså åtta deltagare, och alla kom nästan varje gång.

 

“Jag tror definitivt att behovet av att prata om sitt liv blir större desto äldre man blir. Vi behöver på något sätt göra en resumé och knyta ihop säcken. Då är det också ännu viktigare att förmedla att det inte är slut nu.”

 

Samtalsgrupper som uppstått ur att människor gått ledarutbildningen i Livsnära samtal pågår runt om i region Stockholm och på Gotland. De allra flesta är för både kvinnor och män, Lilians grupper har bjudit in kvinnor och just nu pågår även uppstarten av samtalsgrupper riktat för män.

Det som alla grupper har gemensamt är att de vänder sig till just äldre, 62 år och uppåt. Metoden bygger trots allt på att se tillbaka på sitt liv, och att finna kraft i på vilket sätt man vill fortsätta att forma sin framtid.

– Man träffas vid 10 tillfällen. De första sex eller sju gångerna går vi igenom livet i kronologisk ordning. Från vår barndom upp till pensionsåldern. Sen vänder vi på steken och ser framåt. Vad har vi kvar? Vad har och vad vill vi ha framför oss? Och vad är det som gör ett gott liv?

 

Bild på Birgitta, tidigare deltagare i en Livsnära samtalsgrupp, blickandes ut över en utsikt av Visby och havet intill Vårdklockans kyrka. Över bilden finns text med citatet: "'Som deltagare i en sån här berättargrupp så har det ju absolut påverkat mig att se hur lika vi är, alla människor. Vi har våra erfarenheter, våra historier och våra berättelser som många gånger påminner om varandra och kan förstå att… 'Jaha, det var inte så farligt det där som jag hade upplevt, för det var flera stycken som hade upplevt samma sak'… och då blev det liksom… mänskligt, och lättare att titta på dem händelser som också har varit svåra genom livet.'

Birgitta, deltagare i Lilians första berättargrupp"

 

Ja, kan vi stanna lite i det. Märker du att det här konceptet ger något speciellt för att man just måste stanna upp och reflektera över det som varit. Kan det bli annorlunda eller viktigare att göra det ju äldre vi blir?

– Jag tror definitivt att behovet av att prata om sitt liv blir större desto äldre man blir. Vi behöver på något sätt göra en resumé och knyta ihop säcken. Då är det också ännu viktigare att förmedla att det inte är slut nu. Du har en fantastisk tid framför dig. Så det är ju en av meningarna med grupperna. Sen märker man också att en del behöver det här för att kunna lägga vissa saker bakom sig. En del behöver det för att försona sig med det som har varit. Vissa har använt samtalsgrupperna till hjälp för att själva skriva ner sitt liv och ge vidare till de som kommer efter. Vi har olika sätt att förhålla oss till det vi är med om. Och det blir tydligt att man också tar med sig olika saker från de här samtalsgrupperna.

 

Är det någon som tagit med sig en ny vän från samtalsgruppen?

– Ja. I alla grupper har det varit så att människor absolut vill träffas igen, även efter att samtalsgruppen tagit slut. Det är flera som fortsatt att hålla kontakten. Det är jätteroligt och ger hopp.

Och det visar sig att även Lilian själv har fått komma på flera härliga återträffar med de hon har lett i Livsnära samtal. Så visst har samtalsgrupperna gett många nya ringar på vattnet, i både tankar och fördjupade bekantskaper och relationer.

 

Skulle du tipsa någon annan att bli ledare för en sådan här samtalsgrupp? Vad skulle du säga till den som kanske är nyfiken, men osäker på om den vågar starta?

– Ja! Jag skulle absolut säga: gå gruppledarutbildningen! Där får du massa idéer, tips och ett koncept. Sen får du ju också stöd av studieförbundet Bilda och Sociala Missionen även efter kursen och genom hela processen om du bestämmer dig för att köra. Det enda som är negativt med att vara ledare för en samtalsgrupp sen, är att du inte får gå i den själv.

Lilian skrattar varmt och avslutar med en tydlig vision.

– Det borde finnas ens sådan här samtalsgrupp i varenda buske, varenda församling, på vartenda ålderdomshem, servicehus och pensionärsförening! Och tänk vilka fantastiska berättelser jag fått lyssna till! En person som är 75 eller 80 år idag, och som har levt under vårt samhälles enorma utveckling, som berättar om sin barndom, sin ungdomstid… Det blir ett helt annat samhälle och bilder som spelas upp för ditt inre. Och det gör det hela så otroligt spännande.

 

Så du har också fått resa i tiden på köpet?

– Ja, det har jag verkligen.

Text: Saga Markkula, kommunikatör

Det här projektet vill fortsätta växa tillsammans med andra!

Vi på Sociala Missionen har starka visioner för projektet med Livsnära Samtal. Det är tydligt hur dessa samtalsgrupper gör skillnad i enskildas liv, motverkar ensamhet, isolering och bidrar till stärkt hälsa.

Vi hoppas såklart att fler av våra medlemmar ska se värdet med den här typen av samtalsgrupper och följa flera av våra andra medlemsförsamlingars, som Vårdklockans, exempel. Även andra verksamheter som möter målgruppen äldre, och du som privatperson, kan ha stor glädje av att gå utbildningen för att sedan se hur man kan gå vidare.

 

Om du är nyfiken på att starta upp en samtalsgrupp för äldre…

Börja med att gå vår gruppledarutbildning och känn efter. Utbildningen är helt gratis, och den kommer inte med någon skyldighet att starta upp en samtalsgrupp. Vi hoppas att den kan ge dig något oavsett om du sedan väljer att gå vidare eller inte.

Sen kan det förstås hända att du gör en Lilian, gör och kör! Och då är vi med dig hela vägen.

Se mer info och kika in nästa utbildningstillfälle i vår kalender här på hemsidan!

👉 Har vi inget utbildningstillfälle på gång just nu, kan du alltid ta kontakt med oss med dina frågor.
Ansvarig för nätverket med Livsnära Samtal är:

Frank Åkerman, kontakt
Email: [email protected]
Telefonnummer: 070 4151 03