18 oktober 2022

Sveriges Stadsmissioners fattigdomsrapport 2022!

Av Sociala Missionen
En man i fattigdom håller upp en tom plånbok mot kameran.

Sveriges Stadsmissioner släppte igår sin årliga Fattigdomsrapport!  

Den innehåller särskilt framtagen statistik från SCB som visar att 6,9 procent av Sveriges befolkning levde i ekonomisk utsatthet år 2020. Med nuvarande skyhöga inflation och en kommande lågkonjunktur innebär det en än mer utsatt situation för dem som redan lever i fattigdom. 

”Valrörelsen 2022, som nu ligger bakom oss, var tämligen rik på vallöften till den svenska medelklassen. Inte minst vad gäller kompensation för ökade bränsle- och elpriser. I augusti hade livsmedelspriserna ökat med 14 procent under senaste året. Trots detta var insatser för de allra fattigaste för att hantera den skyhöga inflationen i princip noll.”

”Vi möter familjer varje dag som har svårt att få pengarna att räcka, de oroar sig för att inte ha råd med mat hela månaden eller kunna köpa varma kläder till sina barn när det blir kallt ute. Våra förväntningar på den nya regeringen och Sveriges riksdag är att frågan om fattigdom nu äntligen tas på allvar.”

Sociala Missionen kommer också dagligen i kontakt med den här typen av frågor och samhällsutmaningar. Vi delar och skriver under på Sveriges Stadsmissioners förväntningar på våra politiker! 

Läs deras fattigdomsrapport här!