26 oktober 2022

Glad potatisens dag!

Av Sociala Missionen
En säck potatis med en annorlunda potatis i förgrunden formad som ett hjärta. Symbolisk bild för potatisens dag och Sociala Missionens historia med hjälp till människor i utsatthet som startade till följd av potatisupproret i Stockholm för över hundra år sen.

Glad Potatisens dag!  

Idag är det potatisens dag! En extra speciell dag för Sociala Missionens historia eftersom att hela vårt arbete började med just – potatis.

I Sverige för inte allt för länge sen kunde den härdiga lilla knölen betyda skillnaden mellan liv och död. 

Sociala Missionens arbete startade i samband med potatisupproret våren 1917. Det var akut hungersnöd i Stockholm till följd av det pågående första världskriget i Europa. Maten räckte inte och i april var all potatis slut på hela Södermalm.  

Ett rykte om att en potatishandlare på Södermannagatan hade gömt undan potatis till sig själv och till sina bästa och mer välbärgade kunder, ledde till kravaller. Till en början krävde några kvinnor att få inspektera lagret, kön utanför butiken växte och vid femtiden på eftermiddagen hade över tvåtusen människor samlats på platsen. 

Innerstadsförsamlingarna såg behoven, tog kontakt med bönder och lyckades under en period samla ihop 27 484 kilo potatis och rotfrukter som delades ut till de mest behövande. Så föddes Sociala Missionen, och arbetet för att hjälpa människor i utsatthet har fortsatt sen dess.  

Och även om vår hjälp ser rätt annorlunda ut idag, så är vi fortfarande, nu som då, helt beroende av medmänsklig kraft och bidragsgivare. 

Så till dig med möjligheten och dagen till ära – Hjälp oss att fortsätta hjälpa och skicka en nutida potatis på Swish! 

Swishnummer: 123 203 17 55 

Läs mer om vår historia och våra olika verksamheter genom åren här!