24 december 2023

Fjärde advent – rätten till en tillräcklig eller tillfredsställande levnadsstandard

Av Sociala Missionen
Fyra tända adventsljus, symbolisk bild för den sista rättigheten i adventskalendern: Rätten till en tillräcklig eller tillfredsställande levnadsstandard.

Att vi talar och har möjlighet att lära oss olika språk kan ses som en generös kunskapskälla, fylld av spännande språkliga nyanser och uttryck som öppnar dörrar till en rikedom av kultur och relationer. Samtidigt kan det ibland utgöra hinder i situationer som kräver vår fulla förståelse.

Den som någon gång försökt lära sig ett helt främmande språk från grunden vet att det kan vara både en rolig och komplicerad process. För de flesta människor tar det tid, och vissa situationer i livet är det betydligt svårare att lära sig ett nytt språk än i andra. Det är inte konstigt. Faktumet att vi talar olika språk ska dock inte stå i vägen för grundläggande rättigheter.

 

Rätten till en skälig eller tillfredsställande levnadsstandard

Paolo har arbetat i Sverige i många år men hamnar i en svår situation när han en dag blir uppsagd från sitt jobb. Han söker ersättning från A-kassan, men på grund av digitalisering, fel information och språkliga svårigheter har han inte förstått hur reglerna för A-kassan fungerar. Under ett halvår lever Paolo utan inkomst och blir även av med sitt boende.

Sociala Missionen träder in som stöd. En av våra rådgivare agerar ombud och hjälper Paolo att förstå A-kassans regler. Hon pratar även tigrinja och säkerställer att Paolo får rätt information och den ersättning han har rätt till.

Elias Nygren, jurist och rådgivare på Sociala Missionen, i ett samtal med stödsökande kvinna på Sociala Missionens öppna mottagning. Över bilden står texten "Att vi talar olika språk ska inte stå i vägen för grundläggande rättigheter".

På Sociala Missionen arbetar jurister och socionomer med en bred språkkompetens. Vi strävar efter att övervinna språkliga barriärer och skapa förståelse för att språkliga skillnader, trots sin komplexitet, är rika tillgångar som aldrig bör vara ett hinder för att tillgodose grundläggande rättigheter.

Vi på Sociala Missionen vill önska er alla en riktigt fin advent och god jul. ❤️🎄🕯️