LIVSNÄRA SAMTAL – Samtalsgrupper för dig som är 62 år eller äldre
Äldre & hälsa
Livsnära samtal
Sammanhang & gemenskap
Samtalsgrupper
Sociala Missionen
Studieförbundet Bilda
Utbildning
Olika startdatum
PlatsRegion Stockholm och Gotland
Evenemang Kategori:AKTIVITETER & MÖTESPLATSER
Äldre & hälsa
Livsnära samtal
Sammanhang & gemenskap
Samtalsgrupper
Sociala Missionen
Studieförbundet Bilda
Utbildning
Det är djupt mänskligt att vilja berätta om sitt liv och bli lyssnad till. Många menar också att det kan bli viktigare ju äldre vi blir. I en samtalsgrupp som utgår från metoden Livsnära samtal, ges du som gruppdeltagare möjligheten att få reflektera över och dela dina minnen tillsammans med andra. Många som varit med har berättat att deltagandet bland annat hjälpt dem att försonas med saker som varit och att se ljusare på tiden framåt. Framförallt har många berättat om vilken fantastisk möjlighet det är att komma närmare skratten, livsberättelserna och att få nya vänner. Hör i filmen om Birgittas upplevelse av att delta i en samtalsgrupp på Gotland.
Livsnära samtal är en beforskad metod som tagits fram av tre ideella organisationer. Att få minnas tillbaka, väcka liv i gamla minnen (reminiscens), har länge använts som metod i arbete med äldre och bygger på personens olika minnen och upplevelser. Erfarenheter och forskning visar att det psykiska välbefinnandet främjas när vi minns, berättar och lyssnar. Det kan hjälpa oss att finna mening och sammanhang i livet. Metoden går ut på att vid varje tillfälle särskilt djupdyka i teman från livets olika åldrar.
Metoden är ursprungligen utarbetad vid Karolinska institutet, Stressrehab. Ulla Peterson Med. Dr, Lektor vid Linnéuniversitetet har utvecklat metoden och samarbetade med organisationerna Sveriges Stadsmissioner, Mind och St Lukas i projektet Äldres existentiella och psykiska hälsa 2017-2019 med Marie-Louise Söderberg som projektledare.
Ulla Peterson utvärderade projektet och lämnade en slutrapport år 2019 med titeln Livsberättargrupper.
Sociala Missionens arbete med Livsnära samtal är inspirerat av arbetet som skett inom projektet ”Äldres existentiella och psykiska hälsa” och den metod som Ulla Peterson utvecklat.
I en samtalsgrupp är man ofta mellan 6 – 8 deltagare, som träffas vid 10 olika tillfällen. Gruppträffarna brukar pågå 1,5 – 2 timmar, beroende av vad gruppen kommer överens om för tid. Det har startats upp några grupper för bara kvinnor respektive för bara män, men oftast brukar grupperna vara blandade. Man träffas en gång i veckan, eller varannan vecka, ofta i någon av Equmeniakyrkans lokaler. Samtalsgrupperna pågår allra främst i Stockholmsregionen, även om samtalsgrupper har spridit sig och startat över flera olika delar av Sverige.
En utbildad gruppledare leder samtalen och under de första träffarna går man igenom livet i kronologisk ordning, från barndom till pensionen. De sista tillfällena ägnar vi åt tiden framåt i livet utifrån ämnen som ni i gruppen själva kommer fram till är viktiga för er. Alla som deltar i samtalsgruppen skriver under ett avtal att det som sägs stannar inom gruppen, och du delar såklart alltid så mycket som du själv känner dig bekväm med.
👉 Ge möjlighet till social gemenskap
👉 Ge möjlighet att blicka tillbaka på livet (reminiscens) och utbyta erfarenheter med övriga deltagare
👉 Ge möjlighet att, med utgångspunkt från den nuvarande situationen, reflektera över hur man kan hitta vägar för att leva ett så bra liv som möjligt
👉 Ge och ta emot stöd till och från övriga deltagare
👉 Ge möjlighet att fortsätta träffas utanför gruppen för de som vill – skapa sociala nätverk
Det är väldigt roligt om du är intresserad, och du är mer än hjärtligt välkommen att vara med eller att höra av dig om du har några frågor! Det pågår och startar upp grupper kontinuerligt på olika håll, men datumen för uppstart varierar. Hör därför av dig till Frank Åkerman, ansvarig för nätverket av gruppledare, så har han möjlighet att försöka hitta en grupp som passar dig. Är du nyfiken men lite osäker på om det är något för dig går det självklart lika bra att höra av dig med dina funderingar.
Frank Åkerman, kontakt
Email: [email protected]
Telefonnummer: 070 4151 03
Ofrivillig ensamhet är ett växande samhällsproblem som leder till omfattande ohälsa. Många pensionärer lider idag av oro och ängslan. Vårt projekt Att höra till är ett samarbete med församlingar i Equmeniakyrkan med stöd ifrån Stockholms stad. Syftet med projektet är att genom samordning mellan offentliga och ideella aktörer möjliggöra ökad hälsa, stärkt delaktighet och snabbare vägar till råd och stöd för äldre i utsatta livssituationer.
I projektet ingår många olika evenemang och mötesplatser. Vi arrangerar bland annat kostnadsfria seminarier på olika aktuella teman kring hälsa som riktar sig till äldre. Håll utkik under aktuellt här på vår hemsida efter seminarier som skulle kunna vara värdefulla för just dig!
Vi anordnar även nätverksträffar för aktörer som möter seniorer i sin verksamhet så att vi kan dela erfarenhet, kunskap och kontaktvägar. Träffarna är mycket uppskattade och leder till samarbeten och givande inblickar i varandras kompetensområden.
Arbetet med just Livsnära Samtal är ett stort ringar-på-vattnet-projekt, som sprider sig över region Stockholm och andra delar av Sverige. Det sker genom nära samarbeten mellan Sociala Missionens medlemsförsamlingar inom Equmeniakyrkan, studieförbundet Bilda och privatpersoner.
”NU ÄR JAG MINDRE ENSAM” – erfarenheter ur en samtalsgrupp på ett äldreboende
Vi utbildar kontinuerligt gruppledare i Livsnära samtal för att sprida projektet! Utbildningarna vi arrangerar är helt kostnadsfria. Sociala Missionen har stora ambitioner för Livsnära samtal, för vi ser att det ger en mycket god effekt på äldres välbefinnande. Vi har nu över 100 utbildade gruppledare och hoppas att ännu fler personer utbildas och samtalsgrupper startas.
Vi hoppas att metoden och samtalsgrupperna sprids till fler äldreboenden, pensionärsorganisationer, församlingar, inom vården – ja, den är aktuell för alla verksamheter som möter äldre på olika sätt. Tveka inte att ta kontakt med oss för att höra hur vi kan hjälpa er verksamhet att starta upp Livsnära samtal.
Du hittar mer information om utbildningen här.
Lilian: ”Gå utbildningen!” – Livsnära samtal ger värdefulla insikter och gemenskap!