05 februari 2023

Dela dina minnen med andra – varmt välkommen att vara med i en samtalsgrupp!

Av Sociala Missionen
Bild på en äldre människas händer som håller i en mängd fotografier. Symbol för de minnen vi bär på efter ett långt liv, och en beskrivande bild för de samtalsgrupper för äldre som Sociala Missionen anordnar för seniorer från 62 år och uppåt.

Är du 62 år eller äldre? Vill du möta andra i ett tryggt sammanhang för att lyssna till och dela erfarenheter och minnen? När vi delar upptäcker vi både oss själva och andra. Att delta i en Livsnära samtalsgrupp är ett speciellt sätt att komma nya samtal och människor på djupet. 

 

Livsnära samtal – samtalsgrupper för äldre

Det är djupt mänskligt att få berätta om sitt liv och bli lyssnad till. Något som är viktigare ju äldre vi blir. ”Livsnära samtal” betyder att vi i en grupp samtalar om det som är personligt och nära. Utifrån olika teman, möts 6 –8 deltagare i åldern 62 år och äldre vid 10 tillfällen, för att ”dela livet”.

Gruppledaren lotsar genom teman och tar ansvar för att skapa ett tryggt sammanhang där allas röster får utrymme. Varje gruppträff har ett tema som vi utgår från. Det handlar till exempel om barndomen, skoltiden, ungdomsåren och vuxenlivet. De sista gångerna talar vi om teman som vi i gruppen kommer fram till och som vi gemensamt vill ta upp. Alla grupper går igenom en överenskommelse som bl.a. innebär att det som sägs i rummet inte får föras vidare till andra.

Deltagare

Seniorer i ålder 62 år och äldre är välkomna att delta.
Antal gruppdeltagare är mellan 6 – 8 personer
Deltagandet är kostnadsfritt

 

”Efter att ha deltagit i en samtalsgrupp vill jag varmt rekommendera den upplevelsen. Livet är komplicerat, varför inte dela erfarenheter med andra? Tankar som kläs i ord blir klarare och ger upphov till nya tankar. Att i en trygg miljö dela minnen från barndom, tonårstid, vuxenliv, familjeliv, yrkesliv och så småningom pensionärsliv berikar och ger mer förståelse både för andra och en själv. Kanske kan upplevelsen till och med ge inspiration till att våga förändra det som går att förändra?

Hur vill vi prioritera i livet när insikten att livet är ändligt blir mer påtaglig i pensionsåldern? Varför inte klä även dessa tankar i ord och få inspiration av andra som inte är helt lika oss själva? Min erfarenhet från en berättargrupp, Livsnära samtal, är enbart positiv. Det gav mig mer styrka, insikt och mod att vara mig själv – och ta lärdom av andra.”

Tidigare deltagare i en livsberättargrupp

 

Kontakt

Har du frågor eller är du intresserad av att vara med i en samtalsgrupp?
Varmt välkommen att höra av dig så berättar vi mer!

Ansvariga för arbetet med Livsnära samtal och nätverket är:

Frank Åkerman, 070 4151 03 eller [email protected]
Kerstin Andersson, 0707 813109 eller [email protected]

 

Gruppledarutbildning

Vi erbjuder också ledarutbildning för den som vill lära sig mer om metoden Livsnära samtal och själv leda en santalsgrupp. Under året 2024 arrangerar vi minst 2 utbildningstillfällen. Det första utbildningstillfället är den 23 februari (Stockholm). Håll utkik i vår kalender under aktuellt på kommande tillfällen eller hör av dig till oss om du har några frågor.
Läs mer om den kostnadsfria utbildningen i Livsnära samtal här.

 

Projektet med samtalsgrupper drivs i samarbete Studieförbundet Bilda och våra medlemsförsamlingar.