Sociala Missionen ställer sig bakom skuggrapport inför FN:s granskning av Sveriges arbete för att säkerställa mänskliga rättigheter
Under våren 2025 kommer FN att granska Sveriges arbete för att skydda och respektera mänskliga rättigheter. Inför granskningen har organisationen Civil Rights Defenders, med stöd från Sociala Missionen och sex andra organisationer, skickat in en skuggrapport som belyser allvarliga brister och ger rekommendationer för hur Sverige kan leva upp till sina åtaganden.
Civil Rights Defenders rapport pekar på en rad områden där vi ser en tillbakagång i skyddet för mänskliga rättigheter, särskilt vad gäller hatbrott och rasism, diskriminering, urfolksrättigheter och migranters rättigheter. I rapporten finns även konkreta rekommendationer om hur Sverige kan agera för att stärka skyddet av dessa rättigheter. Sociala Missionen ställer sig bakom rapporten.
Varför granskas Sverige av FN?
Granskningen sker inom ramen för FN:s allmänna ländergranskning, Universal Periodic Review (UPR). Den genomförs av FN:s råd för mänskliga rättigheter och syftar till att bevaka hur FN:s medlemsstater, inklusive Sverige, respekterar mänskliga rättigheter. Varje land granskas vart fjärde eller femte år. Sverige har tidigare granskats 2010, 2015 och 2020. Vid senaste granskningen 2020 fick Sverige 300 rekommendationer.
Hur går granskningen till?
Granskningen består av ett förhör vid FN:s högkvarter i Genève, där representanter för Sveriges regering redogör för hur landet lever upp till sina förpliktelser gällande mänskliga rättigheter. Därefter följer en dialog mellan MR-rådet och Sverige, där Sverige får kritik och rekommendationer på områden som behöver förbättras.
Inför förhöret skickar den svenska regeringen in en rapport om läget för mänskliga rättigheter i Sverige. Parallellt med det, har civilsamhällesorganisationer möjlighet att skicka in skuggrapporter som beskriver deras syn på hur Sverige uppfyller sina åtaganden. Dessa rapporter används som underlag i förhöret.
Sociala Missionens arbete och ställningstaganden
Sociala Missionen arbetar för att stärka och säkerställa mänskliga rättigheter för människor i utsatthet, där människor med flyktingbakgrund och barnfamiljer är några av våra främsta målgrupper. I vårt dagliga arbete ser vi med oro på de försämringar som drabbar dem som söker stöd hos oss. Civil Rights Defenders skuggrapport belyser flera av dessa försämringar. Sociala Missionen anser att rapportens rekommendationer är avgörande för att Sverige ska kunna säkerställa att grundläggande rättigheter skyddas och respekteras. Genom att ställa oss bakom rapporten vill vi uppmana Sverige att ta både oron och rekommendationerna på största allvar.
Läs skuggrapporten här för att ta del av alla rekommendationer och få en djupare insyn i de utmaningar Sverige står inför vad gäller skydd av mänskliga rättigheter.
Några viktiga punkter i skuggrapporten
Rapporten kritiserar Sverige för bristande skydd av mänskliga rättigheter, särskilt vad gäller hatbrott och rasism, diskriminering, migranters rättigheter och urfolksrättigheter. Flera punkter i rapporten rör frågor som Sociala Missionen, tillsammans med andra organisationer, tidigare aktivt har lyft hos beslutsfattare:
Bristande skydd för migranters och asylsökandes rättigheter
Rapporten kritiserar den svenska regeringens bristande åtgärder för att skydda migranter och asylsökande, särskilt i fråga om principen om non-refoulement, alltså rätten att inte bli utvisad till ett land där personen riskerar tortyr eller liknande behandling. Den belyser också att nya lagar om asyl och migration försvagar skyddet ytterligare och begränsar migranters möjligheter till rättssäker prövning, juridiskt stöd och familjeåterförening. Barn och unga är särskilt utsatta då dessa skydd inte säkerställs.
Ett särskilt oroande lagförslag är, den i folkmun så kallade ”angiverilagen”, som skulle ålägga offentligt anställda att rapportera människor som är papperslösa till polisen eller Migrationsverket. En sådan lag skulle kunna skada förtroendet för offentliga institutioner och hindra papperslösa från att söka vård och utbildning. Detta hotar tillgången till grundläggande mänskliga rättigheter, och vi är många tillsammans med Civil Rights Defenders som uppmanar regeringen att omedelbart slopa förslaget.
Rekommendationer:
– Vidta åtgärder för att säkerställa fullständigt skydd mot refoulement och stärka de processuella garantierna för att få tillgång till internationellt skydd, genom att garantera lika tillgång till rättshjälp, tolkning och rätt att överklaga i asyl- och migrationsprocesser.
– Avstå från att anta lagstiftning som skulle hindra migranters lika tillgång till tjänster som är avgörande för förverkligandet av deras mänskliga rättigheter, inklusive hälsovård, utbildning och tillgång till rättsmedel.
– Stärk skyddet för rätten till familjeåterförening och humanitärt skydd genom att säkerställa att all svensk migrationslagstiftning är i full överensstämmelse med grundläggande rättsinstrument, såsom FN:s konvention om barnets rättigheter.
Skydda oberoendet för Sveriges institut för mänskliga rättigheter
Ett starkt, oberoende institut för mänskliga rättigheter är viktigt för att Sverige ska kunna skydda och främja mänskliga rättigheter. Sveriges institut för mänskliga rättigheter, som etablerades 2022 efter många års påtryckningar, har dock redan mött motstånd från regeringspartier. Ett regeringsparti har föreslagit att avveckla institutet och dra tillbaka finansieringen som är avsedd för att bekämpa rasism och diskriminering. Rapporten påtalar ett behov av att grundlagsskydda institutet för att säkerställa dess långsiktiga oberoende och mandat att kritisera regeringen.
Rekommendation
– Inkludera skyddsåtgärder i den svenska grundlagen för att skydda institutets oberoende och mandat.
Civil Right Defenders skuggrapport inför FN:s granskning i maj 2025
Du hittar och kan läsa hela skuggrapporten här.
Civilsamhällets gemensamma skuggrapport inför FN:s granskning i maj 2025
Läs civilsamhällets gemensamma skuggrapport här.
Bildkälla: nmann77 – stock.adobe.com