Missa inte – kyrkornas migrationsdagar 2025!
Den 26-27 mars är det dags för för Kyrkornas migrationsdagar 2025! Dagarna vänder sig till dig som är intresserad av migrations- och integrationsfrågor och som är medarbetare, verksamhetsutvecklare, volontär, cirkelledare eller liknande i religiösa samfund eller andra civilsamhällesorganisationer.
Kyrkornas migrationsdagar är ett samarbete mellan Sveriges kristna råd, Studieförbundet Bilda och Sensus Studieförbund. Även det här året möts vi i Stockholm. Mer information kommer om program, hur du anmäler dig, tips på boende samt sista dag för anmälan.
Anmälan
Anmälan sker via den här länken till Sensus.
Sista dag för anmälan: 14 mars 2025
Preliminärt program
26 mars kl 10.00-17.00 (9.30 Kaffe för den som vill)
Inledning
med Sofia Camnerin på Sveriges kristna råd.
Morgonbön
“Tid för Guds fred” med Ruzanna Khachatryan från Caritas, sång
och Marina Ammouri pianist.
Asyl – ett område i ständig förändring
Hur har det svenska asylmottagandet och asylrätten förändrats från 90-talet fram till idag? Hur har synen på människor som söker asyl förändrats? Hur kan vi använda tidigare lärdomar och erfarenheter i dagens kontext? Madelaine Seidlitz är jurist och har verkat inom asylområdet sedan 90-talet. Hon har arbetat som senior juridisk rådgivare på Amnesty Sverige med ansvar för flyktingfrågor och migration, varit verksam i Internationella Juristkommissionen och arbetat som ombud och offentligt biträde.
Civilsamhället gör skillnad – samhällets roll för integration i socio-ekonomiskt utsatta områden
Gabriella Elgenius, professor inom politisk sociologi vid Göteborgs universitet med fokus på det civila samhället berättar om pågående forskning i bostadsområden med socioekonomiska utmaningar. Civilsamhället arbetar hårt i dessa områden för inkludering och deltagande, och möter stora utmaningar.
Religionernas bidrag till ett fredligt och inkluderande Sverige
- Att stå ut med de andra med Sofia Camnerin, generalsekreterare Sveriges kristna råd.
- Gemenskap och tillit – nyckeln till inkludering: Lokala exempel
FIKA med bordssamtal…
om Religionernas bidrag till ett fredligt och inkluderande Sverige
Närvarokontroll och geografisk begränsning
– hur påverkas människor i det nya mottagningssystemet?
Konvertiter – en fortsatt sårbar grupp i asylprocessen
Kyrkornas arbete för förändring
Dag 2
27 mars kl 9.00-15.30
Får jag höra till på riktigt – vem får ta del av välfärdssverige?
Panelsamtal med Jonas Wihlstrand, generalsekretare på Sveriges stadsmissioner, Sara Damber, Chef för Sverigeprogrammet Rädda barnen. Representant från Akademikerförbundet SSR. Samtalet leds av Anton Alsander
Mingelfika
Utmaningar i det diakonala arbetet när vissa grupper inte får del av välfärden
Diakoner och andra praktiker reflekterar kring kravet på kvalificering in i välfärden, med Charlotte Sköld, diakon i Rissne församling Stockholm, Lotta Rapacioli, Sociala Missionen; Pernilla Landin, diakon i Stockholms Domkyrkoförsamling.
Privilege walk
Var står vi nu med Tidöavtalet?
Asylrättscentrum
Om ekumeniska året 2025
Jonas Thorängen, projektkoordinator för Ekumeniska året 2025, Sveriges kristna råd.
Guds fred – mer än ord? Sändningsord med KG Hammar
Den romerska fredens mönster tycks ha segrat över Shalom-tanken/Guds fred. Den starkare vinner i en utpräglad “vi-” eller “de andra”-värld, där våld tycks vara vägen till ”fred”. Hur ser Jesu väg ut i vår värld just nu? KG Hammar är ärkebiskop emeritus i Svenska kyrkan.
Avslut av konferensen med Sofia Camnerin
Fika-to-go eller Fika-to-stay
Hotellrum (enkelrum)…
finns förbokade på Hotel Birger Jarl www.birgerjarl.se. Priset per rum är 2010 SEK inklusive frukost och moms. Boka genom att mejla [email protected] och ange bokningskod 86565 för att få det rabatterade priset. Erbjudandet gäller till 28/2-2025.