Stefan Sjöblom startade samtalsgrupp för äldre män: ”Fundera på att unna dig en samtalsgrupp ett tag”
I arbetet med Livsnära samtalsgrupper blev det så småningom tydligt: fler kvinnor än män söker sig till samtalsgrupperna. Kvinnor som på olika sätt känt behov av mer samhörighet eller en längtan att få dela existentiella funderingar med andra tar sig dit, och sen därifrån – inte sällan med både nya perspektiv och vänner. Stefan Sjöblom fick uppdraget att starta en samtalsgrupp där, om behovet nu fanns, bara män skulle få plats. Föga förvånande tog det lite längre tid att få ihop deltagare, och föga förvånande: behovet finns.
Större delen av sin yrkeskarriär har Stefan ägnat åt att lyssna på andra människor och att ge plats för samtal. När han sen gick i pension efter sina roller som folkhögskollärare och häktespastor på Kronoberg och Sollentuna säkerhetshäkten, verkade det som att han ändå inte fått helt nog. Varför?
– Det finns få saker som kan mäta sig med att få höra människors livsberättelser. Det är en sällsynt givande upplevelse både för de som lyssnar och den som får berätta. Man kan berika livet genom att titta på filmer, läsa romaner… Jag känner att jag knappt har behövt göra det. Storslagna, djupt berörande livsberättelser finns överallt för den som tar eller får chansen att lyssna till en annan människa som vill dela dem.
Stefan valde alltså att gå Sociala Missionens utbildning i Livsnära samtal efter pensioneringen. Han blev nyfiken på konceptet, och utbildningen i metoden visade sig kännas bra, den höll. Med en viss nervositet, trots sin långa erfarenhet av att leda olika samtalsgrupper, gick han vidare genom att starta en livsnära samtalsgrupp för äldre i Immanuelskyrkan. Efter det? En till. Och sen? På förfrågan tog han sig an att försöka starta en samtalsgrupp som skulle rikta sig till bara äldre män.
”Storslagna, djupt berörande livsberättelser finns överallt för den som tar eller får chansen att lyssna till en annan människa som vill dela dem.”
– Stefan Sjöblom, utbildad samtalsledare i Livsnära samtal
Det arbetet visade sig ta längre tid. Hans tidigare grupper hade varit blandade, de fylldes på enklare med både män och kvinnor. Planen med samtalsgruppen för män var att starta under hösten 2023, men det skulle dröja till året därpå innan det gick att sätta igång.
Studieförbundet Bilda Öst och Immanuelskyrkan hjälpte till att hitta intresserade deltagare genom sina olika kanaler, och mot slutet av januari 2024 samlades till slut en komplett grupp om åtta män tillsammans för första gången runt Stefan i en av Immanuelskyrkans lokaler. Antagligen även flera av dem med ett visst mått av nervositet.
Några män kom från församlingen, några hade ingen koppling till kyrkan överhuvudtaget.
– Så har det varit i alla mina grupper, och jag upplever att det har varit väldigt viktigt för samtalen. Ibland har jag fått frågan om man måste vara troende för att vara med. Och det behöver man ju absolut inte. Sen kan det vara så att vi under något tillfälle kommer in på frågor som tro. Där har olika bakgrunder, sätt att prata och livsåskådningar också bidragit till väldigt betydelsefulla perspektiv om saker som existens och mening.
Kanske kan just det vara konceptets allra största styrka när det kommer till att fungera meningsskapande. När människor kommer med olika ingångar in i de existentiella samtalen, i ett sammanhang som går ut på att dela sitt eget lika mycket som det går ut på att lyssna och ge plats åt varje enskild människas egna erfarenheter, uppstår verkligt intressanta och givande samtal.
”Det är klart att man kan sjunga ’Du vet väl om att du är värdefull’, men att starta en samtalsgrupp där man tar sig tid att verkligen lyssna på den som vill berätta om sitt liv… Ja, då omsätter man de orden i praktiken. Det kan vara ett av de mest kraftfulla sätten att visa att en annan människas liv är värdefullt.”
Enligt Stefan har i alla fall lyssnandet varit en skicklig smed till mycket av det som varit hans egen lycka genom livet, samtidigt som det i många fall också kan vara en av de största gåvorna att ge till någon annan. Är det i den knutpunkten som den där mellanmänskliga magin uppstår, eller meningen, om man så vill?
I vilket fall menar Stefan att det finns anledningar till att inte minst kyrkan bör vara en plats för mer lyssnande.
– Kyrkan har en lång historia av att vara en mycket god talare. Men det finns god potential att utvecklas till att bli en bättre lyssnare också. Vilka är alla dessa människor man möter till vilka man delar sitt budskap? Vad bär de egentligen för erfarenheter, tankar om sitt liv och sin tro genom livets olika skeenden? Jag tror att många församlingar skulle må bra av att erbjuda den här typen av sammanhang. Det är klart att man kan sjunga ’Du vet väl om att du är värdefull’, men att starta en samtalsgrupp där man tar sig tid att verkligen lyssna på den som vill berätta om sitt liv… Ja, då omsätter man de orden i praktiken. Det kan vara ett av de mest kraftfulla sätten att visa att en annan människas liv är värdefullt.
Om Stefans tankar skulle tolkas som ett råd, verkar det som att det finns en hel del som både vill och är redo att lyssna. Faktum är att många redan har satt igång. Allt fler av Sociala Missionens medlemmar väljer att starta samtalsgrupper i sina församlingar. Över ett hundratal personer har utbildat sig till ledare, konceptet med Livsnära samtal sprider sig runt om i Sverige, till Equmeniakyrkans församlingar såväl som mötesplatser för äldre utanför kyrkan. Samtalsgrupper pågår just nu, och samtalsgrupper har pågått och avslutats.
”En av de stora finesserna med den här samtalsmetoden är hur de deltagande i slutet av samtalsgruppen ofta återkopplar att de hittat sätt att försonas med det liv man fått, även det som varit svårt.”
Det som ofta sker mot slutet av samtalsgruppen, strax innan den avslutas, tycks vara en gemensam nämnare för många. En av finesserna med Livsnära samtal som metod, enligt Stefan:
– Metoden går ut på att gå igenom det liv man haft. Det är ett ganska långt liv om man fått bli 62 år, eller som någon i en av grupperna som var 94. Ett långt liv innefattar nästan aldrig bara glädje, utan också en del strider och sår. En av de stora finesserna med den här samtalsmetoden är hur de deltagande i slutet av samtalsgruppen ofta återkopplar att de hittat sätt att försonas med det liv man fått, även det som varit svårt. Man hjälps åt och får syn på nya sätt att se på det som varit, och det som ligger framför.
Det gäller även för samtalsgruppen för män. Stefan upplever att bland de starkaste ögonblicken fanns i det som hände när samtalsgruppen började att närma sig sitt slut. Det handlade om just försoning. Att försonas med det som inte blev som man önskat.
– Det har stått näsdukar framme på bordet, det har det. Och vi har skrattat. Skrattat åt eländet ibland, och åt alla påhittiga galenskaper man kan ha hittat på under ett liv. När man går igenom livet från barndom till pensionsåldern dyker alla möjliga minnen och historier upp. Det leder till en speciell gemenskap, och det har knutits nya vänskapsband också i den här gruppen. Så det är ett tips – fundera på att unna dig en samtalsgrupp ett tag. Antingen du gör det som samtalsledare eller deltagare.
Och männen som tog sig dit då – vad var det som fick dem att komma?
– Flera från gruppen har faktiskt sagt att det var avgörande att gruppen var riktad till just män. Det var det som fick dem att våga ta steget.
Text och intervju Saga Markkula, kommunikatör
LIVSNÄRA SAMTAL – Samtalsgrupper för dig som är 62 år eller äldre
Hjälp oss att sprida projektet!
Sociala Missionen har stora ambitioner för Livsnära Samtal. Vi ser tydligt den positiva påverkan samtalsgrupperna har på individers liv; hur de minskar ensamhet och isolering, förbättrar hälsan och skapar meningsfulla sammanhang.
Vi hoppas att fler, både våra medlemmar och andra organisationer som arbetar med äldre, inser värdet av dessa samtalsgrupper och tar chansen att gå vår kostnadsfria utbildning. Även du som privatperson kan ha stor nytta av att delta i utbildningen och sedan ta nästa steg genom att starta en samtalsgrupp. Sociala Missionen och Studieförbundet Bilda finns till hands genom hela processen.
Hör gärna av dig om du vill lära dig samtalsmetoden, delta i en samtalsgrupp eller bara veta mer!